Body Butter; 100% organisch en gemakkelijk om te maken

De laatste jaren worden body butters steeds populairder. Reden hiervoor is dat een body butter beter hydrateert dan lotions of olie, waarbij je met olie altijd moet oppassen omdat deze snel vlekt op bepaalde kleding, en omdat een body butter eenmaal beter beschermt bij een droge huid. Vooral in de koude wintermaanden is het aan te raden om je huid gehydrateerd te houden en uitdroging tegen te gaan.

Het recept voor jouw eigen body butter is een variant die snel intrekt en niet te dik of te vet voor de huid is. We gebruiken hiervoor vijf ingrediënten die makkelijk te verkrijgen zijn en die je uiteindelijk in de portemonnee schelen ten opzichte van commerciële varianten. Ook is deze boter zeer geschikt om je kinderen mee in te smeren of als cadeau weg te geven in een leuke verpakking.

schema-photo-homemade-body-butter-with-jojoba-oil-1

Ingrediënten (voor twee lege jampotjes van ca 350 gram);

  • 125 gram shea boter
  • 125 gram cacoa boter
  • 125 gram kokosolie
  • 125 gram amandelolie (of een andere lichte oliesoort zoals jojoba)
  • 10 druppels essentiële olie naar keuze

Daarnaast heb je nodig;

  • Pan met water
  • Een glazen schaal
  • Een garde
  • Lege (jam) potjes, goed schoonmaken!
  • Een plastic zakje

Bereidingswijze
Breng een pan water aan de kook en leg hierin een glazen schaal. In de glazen schaal verwarm je de boters, kokosolie en amandelolie au bain-marie en roer je dit tijdens het smelten goed door elkaar. Vervolgens haal je de glazen schaal met het oliemengsel uit de pan met water, veegt deze af en stop dit in de koelkast voor ongeveer een uur. Je ziet dat het mengsel iets dikker en troebeler begint te worden na dit uur, maar het moet niet weer helemaal hard worden. Vervolgens ga je dit mengsel mixen met een mixer voor ongeveer vijf tot tien minuten. Tijdens het mixen voeg je ca tien druppels essentiële olie toe. Het mengsel begint steeds meer lucht op te nemen en zal witter van kleur worden. Op een gegeven moment heeft het de structuur van botercrème.

Het mengsel schep je vervolgens in een boterhamzakje waar je een hoekje van af knipt. Op deze manier ‘spuit’ je de body butter gemakkelijk in het jampotje zonder al te veel geknoei. Het potje laat je vervolgens nog tien minuten in de koelkast staan en vervolgens is deze ca 10 maanden houdbaar. Je hoeft de body butter niet perse in de koelkast te bewaren.

Shea boter heeft een eigenaardige en dominante geur. Je kan een ontgeurde versie nemen die wat minder organisch zal zijn. Daarnaast kan je kiezen voor sterke geuren zoals sinaasappel of lavendel. Mocht je alleen cacaoboter willen gebruiken, vervang dan het deel sheaboter door cacaoboter. Houd er wel rekening mee dat de verschillende oliën en boters in dit recept hun eigen waarde toevoegen in de verzorging van de huid.

Beoordeel nu dit artikel !
Verzenden
User Review
4 (1 vote)