Tandpasta DIY met actieve kool voor witte tanden

Het is overal te verkrijgen; de zwarte tandpasta op basis van actieve kool. Alhoewel het wordt verkocht als een natuurlijk product zitten er ook nadelen aan het dagelijks gebruik van deze tandpasta. In dit artikel  gaan we in op de verschillende ingrediënten, het recept en waar je op moet letten bij het gebruik van dit product.

activated-charcoal-face-mask-recipe-without-glue

 

Ingrediënten
Kokosolie
We weten het inmiddels; kokosolie is een soort wondermiddel en remedie tegen allerlei kwaaltjes. Ook voor de mondverzorging is kokos een aanrader. Oil pulling wordt al jaren gedaan met sesamolie, zonnebloemolie of kokosolie. Kokosolie bevat een vetzuur die bacteriën tegengaat. Deze bacteriën zorgen voor gele aanslag, een slechte adem en gaatjes.  Door deze op te nemen in je tandpasta zorg je ervoor dat de bacteriën in de olie geraken welke je weer uit spuugt.

Actieve kool
Actieve kool kan zich hechten aan bepaalde stoffen en deze onschadelijk maken. De bacteriën die onder andere verantwoordelijk zijn voor gele aanslag worden hiermee gereduceerd. Het lijkt even raar, zwarte tanden, maar uiteindelijk worden je tanden witter als je dit verwerkt in je tandpasta.

Pepermuntolie
Naast dat deze etherische olie een frisse smaak geeft aan jouw tandpasta heeft pepermuntolie veel meer eigenschappen. Weliswaar niet allemaal verbonden met de verzorging van je mond helpt tegen koorts, spierpijn en nog meer. De moeite waard om de olie in huis te halen! Uiteraard kan je ook andere etherische olie gebruiken voor tandpasta zoals sinaasappelolie.

Aloë vera
Aloë vera is op zichzelf al een heel goed alternatief voor tandpasta. Aloë vera gel bevat eigenschappen die ontstekingen in de mond tegen gaat en helpt goed tegen ontstoken en geïrriteerd tandvlees. Daarnaast is de gel een goede aanvulling voor de samenstelling van de structuur van de tandpasta.

DIY zwarte tandpasta
2 eetlepels kokosolie
2 eetlepels Aloë vera gel
1 eetlepel actieve kool (poeder)
5 – 10 druppels pepermuntolie
Verwarm de kokosolie au bain-marie en roer de aloë vera gel er door heen. Vervolgens roer je hier de kool in poedervorm doorheen en voeg je tot slot de pepermuntolie toe.
Zorg ervoor dat je de kokosolie niet te veel verhit. De bedoeling is dat de olie niet meer gestold is en dat de overige ingrediënten goed opgenomen worden. Soms heb je actieve kool in tabletvorm; deze kan je fijn maken.
Je kunt het mengsel in een tube doen of een potje. Ook kan je er voor kiezen om de aloë vera weg te laten.

Waar moet je op letten
Wij willen je aanraden om de tandpasta niet elke dag te gebruiken omdat er kool in zit wat schuurt en het tandglazuur kan beschadigen bij dagelijks gebruik. Het zou beter zijn om dit eenmaal per week te doen.
Wanneer je tabletten actieve kool fijn maakt voor de tandpasta zorg er dan voor dat ze ook echt heel fijn zijn. Maak cirkelvormige bewegingen tijdens het poetsen en poets met weinig druk op de tanden. Deze manier van poetsen wordt overigens altijd al geadviseerd door mondhygiënisten.

Beoordeel nu dit artikel!
Verzenden
User Review
5 (2 votes)