Matcha voor een gezonde look, algemene gezondheid en afvallen

Matcha poeder is de laatste tijd steeds populairder geworden en wordt gebruikt om thee te maken maar vind je ook terug in gebak, ijs en koekjes. Maar waar is het nou goed voor en welke eigenschappen zorgen ervoor dat Matcha een superfood is? In dit artikel gaan we in op de herkomst en kwaliteit van Matcha, de voordelen en eigenschappen en manieren waarop je de poeder kan gebruiken.

Herkomst

Matcha poeder wordt gemaakt van reguliere theebladeren waarbij het verschil zit in het productieproces. Vier weken voor de oogst worden de theeplantjes afgedekt zodat zij in schaduw komen te staan en er meer bladgroen aangemaakt wordt. Vervolgens worden de bladeren gestoomd en vermalen tot een poeder.
Matcha komt van origine uit Japan waar de poeder gebruikt wordt om thee te maken.

Kwaliteit

Om de kwaliteit van Matcha te testen kun je op de volgende eigenschappen letten;

  • Het poeder dient zacht en fijn aan te voelen tussen de vingers, een lagere kwaliteit voelt wat grover en korrelig aan.
  • Hoe groener de poeder, hoe beter de kwaliteit.
  • Goedkopere varianten zijn vaak vermengd met normale theebladeren.
  • De kwalitatief goede variant komt meestal uit Japan.

Eigenschappen

  • Verminderd stress en verhoogt het concentratievermogen doordat de poeder een antioxidant genaamt L-thealine bevat. L-thealine zorgt voor een kalmerend effect op de hersenen, bevordert het geheugen en helpt je om informatie beter op te nemen.
  • Verhoogt de vetverbranding doordat deze de bloedsuikerspiegel laag houdt wat weer een positief effect heeft op het verliezen van gewicht. Na het eten gaat je bloedsuikerspiegel omhoog waardoor je lichaam meer insuline aanmaakt. Overtollige insuline wordt opgeslagen als vet. Door de bloedsuikerspiegel laag te houden produceer je dus minder insuline.
  • Versterkt je immuunsysteem door hetzelfde stofje L-thealine.
  • Beschermt je lichaam doordat Matcha veel polyfenolen bevat. Polyfenolen is tevens een soort antioxidant welke je lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen worden frapant genoeg aangemaakt door ons eigen lichaam maar zijn niet goed voor ons. Hoe meer vrije radicalen, hoe meer kans op ziektes als hartfalen, kanker en beschadiging aan je DNA. Polyfenolen leggen een laagje om de DNA waardoor ze beschermt blijven.
  • Matcha bevat tien keer meer antioxidanten dan groene thee!
  • De poeder bevat cafeine en is een goede vervanging voor je dagelijks kopje koffie.

 

Matcha

Toepassingen
Je kan Matcha zowel inwendig als uitwendig gebruiken. De poeder wordt gebruikt om thee te maken maar je kan er ook een gezichtsmasker van maken waarbij de huid profiteert van de vele voordelen.

Thee
Neem een kommetje en schep daar 1 theelepel van de poeder in. Voeg hier een klein beetje water aan toe om de poeder op te lossen door deze te kloppen met een speciale Matcha klopper. Laat kokend water ongeveer drie minute afkoelen en giet ca 100 ml hiervan bij de opgeloste poeder. Vervolgens klop je dit mengsel op tot er een schuimlaagje ontstaat en klaar is je thee.

Gezichtsmasker
Meng wat matcha poeder met aloe vera gel en smeer dit op je gezicht. Laat dit 10-15 zitten tot het wat droger wordt en spoel dit weg met lauwwarm water. Je kan andere ingrediënten aan de masker toevoegen zoals honing wat tevens goed is voor de huid.